Smaki regionu

 

 

Reprezentacyjny produkt i smak naszego regionu to wędzono-suszona śliwka węgierka o nazwie „Suska Sechlońska”.
Jest słodko-kwaskowata i soczysta, z lekkim posmakiem wędzenia.
Uprawia się ją i produkuje w Beskidzie Wyspowym od wieków, a w wiejskiej kuchni galicyjskiej jest używana na codzień do wzbogacania smaku potraw.


 

Nasze regionalne potrawy:

  • Krupnik z suską
  • Babska kapusta z miodem i suską 
  • Barszcz czerwony z warzywami i ze suską 
  • Pierogi ze suską w sosie śmietankowo-karmelowym
  • Pierogi  z kapustą i suską
  • Roladki drobiowe papryką i suską
  • Szaszłyki z suską
  • Schab w suskowym sosie i kluskami ziemniaczanymi

Specjalnością regionu są potrawy z królika:

  • Zupa pomidorowa na króliczym rosole z łazankami
  • Gulasz kosiarzy (zupa z duszonym mięsem królika, cebulą i serwatką)
  • Aromatyczny żur kwaszony z wiejską kiełbasą
  • Pieczony marynowany królik z czosnkiem, cebulą, boczkiem i żeberkami